Kluwer Assurantie Magazine

HomeNieuws › Nederland › Aanbieder moet pensioenvergunning checken

Aanbieder moet pensioenvergunning checken

04-10-2012 0 reacties

Adviseurs die niet doorgaan met pensioenadvies hadden tot 1 oktober de tijd om hun portefeuille over te dragen. Volgens de AFM hebben de aanbieders...
Adviseurs die niet doorgaan met pensioenadvies hadden tot 1 oktober de tijd om hun portefeuille over te dragen. Volgens de AFM hebben de aanbieders de plicht om te controleren of hun relaties mogen adviseren over pensioenen. Dat zei toezichthouder Rudy van Leeuwen gisteren op het Avéro-seminar Geld voor Later in Vianen. Ook ging hij in op de betaalbaarheid van pensioenadvies voor het MKB.

Volgens Van Leeuwen zijn alle verzekeraars gevraagd naar hun inspanningen op dit terrein. “Verzekeraars hanteren diverse modellen om de carrousel aan portefeuilles die vrijkomt aan te pakken. Ze hebben zelf een direct kanaal opgericht of ondersteunen de werkgever in het vinden van een nieuwe intermediair.” De AFM controleert niet actief of stoppende intermediairs hun portefeuilles daadwerkelijk hebben overgedragen. “De aanbieder moet checken of hij zaken doet met een vergunninghouder en is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de inname van de contracten.”  De AFM heeft de indruk dat verzekeraars dit geregeld hebben, al was dat volgens reacties uit het publiek 'niet overal' het geval.
Van Leeuwen ging vervolgens in op de impact van het provisieverbod op kleine werkgevers. Gevreesd wordt dat zij advies in de toekomst niet of moeilijk kunnen betalen. Execution only is een optie, maar kent nogal wat haken en ogen. Kan de werkgever echt de impact van bepaalde beslissingen doorzien? Van Leeuwen: “En voor je het weet zit je dan toch te adviseren.” De AFM voelt ook niets voor een aangepaste leidraad voor het kleinere MKB. “Een leidraad light zullen wij nooit schrijven. Wij zijn ons bewust van het probleem, maar een passend advies staat voorop. Wel kunnen adviseurs met sommige zaken wat lichter omgaan. Probeer bijvoorbeeld een deel van het inventarisatietraject te automatiseren, niet alles hoeft face to face.”
Niet alle adviseurs beamen overigens dat advies voor het MKB onbetaalbaar wordt. Consultant Paul Heuperman: “Onzin dat de kleine werkgever niet zou willen betalen voor goed advies. Hoe vaker we dat roepen, hoe meer we er in gaan geloven. De branche moet gewoon zorgen voor een goed bedieningsconcept voor deze groep, bijvoorbeeld door lagere tarieven te hanteren. Het traject is immers ook veel minder complex dan bij een grote werkgever.”

06-03-2012

AFM pareert kritiek CFD

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Graag wijzen wij u voor het plaatsen van uw reactie op onze gedragsregels:

 

Als nieuwsmedium biedt AM lezers op deze website de gelegenheid op nieuwsberichten te reageren. De inhoud van deze reacties valt onder de verantwoordelijkheid van die lezers.

Het mailadres van de verzender van de reactie wordt niet op de website getoond; dit dient wel een eigen en actief mailadres te zijn. Het wordt gewaardeerd als lezers reacties onderschrijven met hun werkelijke naam en toenaam; er kunnen echter redenen zijn om een reactie anoniem te plaatsen.

Dat meningen op deze wijze op AM Web worden gepubliceerd, impliceert niet dat die door de redactie worden ondersteund. Evenmin staat de redactie in voor het waarheidsgehalte van beweringen. Reacties worden verwijderd als zij strijdig zijn met de wet, bedreigingen bevatten, beledigingen in de persoonlijke sfeer herbergen, fatsoensnormen overschrijden, herhaaldelijk worden geplaatst, inhoudelijk niets met het nieuwsbericht te maken hebben of commercieel van aard zijn.

 

Beveiligingscode niet zichtbaar? Dit probleem doet zich vooral voor bij gebruik van de jongste Internet Explorer. Het kan doorgaans worden opgelost door rechts naast het URL-raampje bovenin op de (nieuwe) knop 'Compatibiliteitsweergave' te klikken (groengerande afbeelding van doorgescheurd blaadje).

 

Contact met de redactie? Mail naar:  redactie@amweb.nl

WILT U DIRECT INLOGGEN OP AMJURISPRUDENTIE?

Assurantiemagazine is een product van Kluwer - © www.amweb.nl