Kluwer Assurantie Magazine

HomeNieuws › Nederland › AFM kritisch over vergelijkingssites

AFM kritisch over vergelijkingssites

08-10-2012 22 reacties

Vergelijkingssites voor financiële producten geven de consument onvoldoende duidelijkheid over hun werkwijze en hun verdienmodel. Dit stelt de AFM...
Vergelijkingssites voor financiële producten geven de consument onvoldoende duidelijkheid over hun werkwijze en hun verdienmodel. Dit stelt de AFM naar aanleiding van een onderzoek onder 33 vergelijkingssites. Consumenten kunnen hierdoor volgens de toezichthouder niet beoordelen welke waarde ze kunnen hechten aan de uitkomsten van een vergelijking.

De consument constateert weliswaar dat de websites meer informatie geven ten opzichte van de eerste marktscan -eind vorig jaar- maar dat deze informatie vaak moeilijk vindbaar is.

Uit het onderzoek blijkt dat 19 van de 33 onderzochte partijen vermelden wat ze concreet doen voor consumenten, maar dat dat in slechts 6 gevallen goed vindbaar is. Achttien partijen vermelden hoe ze hun geld verdienen, wat in 5 gevallen goed te vinden is. Hoe de vergelijking tot stand komt, staat op 8 sites, maar is slechts op 3 sites eenvoudig te vinden. Informatie over de volledigheid van de vergelijking staat op 13 sites en is op 8 van die sites eenvoudig vindbaar. Bij slechts 1 vergelijkingssite was alle informatie aanwezig en goed vindbaar.

De AFM heeft de onderzochte vergelijkingssites gewezen op de tekortkomingen en verwacht dat ze de informatieverstrekking op korte termijn verder verbeteren. Als aanbieders van de sites hun leven niet beteren, kan de AFM handhavingsmaatregelen treffen.

Consumenten doen er volgens de AFM goed aan kritisch te kijken naar de aanbieder van een site en naar de resultaten bij het maken van een online vergelijking. "Het kan nuttig zijn voor consumenten om via verschillende sites een vergelijking te maken voor hetzelfde product om tot een goede keuze te komen. Zeker in geval de consument twijfelt aan de waarde die hij kan hechten aan de vergelijking doordat bijvoorbeeld onduidelijk is hoeveel aanbieders of producten worden met elkaar worden vergeleken", aldus de toezichthouder.

03-10-2012

Consument kiest vaker voor tussenpersoon bij hypotheek

01-10-2012

AFM: 'We zijn er nog niet'

01-10-2012

'Cultuurkloof tussen AFM en intermediair'

27-09-2012

AFM denkt mee over bedieningsconcepten

21-09-2012

Adfiz hekelt AFM-voorstel verbod incassorecht

20-09-2012

De Financiële Makelaar helpt intermediair met hersteladvies

12-09-2012

AFM moet informatieverzoek beter onderbouwen

Reacties

10-10-2012 Anton

@ Jeffrey

Natrappen op een voetbalveld is ook verboden. Hoe kan iemand zo zuur reageren. Welke boodschap geef je je kinderen dan mee.

Maar wat heeft Erica veel rimpels zeg. Over felheid gesproken zou zo iemand het felle daglicht nog wel in durven. Denk dat de mensen dan behoorlijk ongenuanceerd zullen opmerken dat er als 75 uitzien terwijl je 55 bent vast tot de verzuring van de persoon in kwestie heeft geleid.

09-10-2012 Henk

@Spiegeltje aan de wand
Het gaat over vergelijkingen op schade gebied m.n. auto.
ZElf ook een brief op poten gekregen van de AFM i.z. een van mijn sites.
MEn heeft een steekproef gehouden, niet alle sites meegenomen.
Crux v/h verhaal is dat je duidelijk moet aangeven wat je verdient aan een verzekering.

09-10-2012 Jeffrey Leichel (ODIN)

Verdegaal is gewoon een overtuigd promotor van DHZ advies. Dat mag natuurlijk. De route direct writer en EXON sluiten zonder nazorg staat voor iedereen open als je even dat 'rijbewijs JKdJ' haalt (en ook al haal je hem niet, dan mag je toch achter het stuur!). De felheid en ongenuanceerdheid waarmee ze dat doet is haar keuze.

Op 29/9 publiceert Verdegaal op haar site hoe je heel makkelijk je eigen lijfrente kunt overboeken naar een andere, goedkopere partij. Wie dat leest herkent direct de argumenten waarom mensen juist wel kiezen voor een onafhankelijk adviseur. En gelukkig is er een groeiende groep consumenten die begrijpt en ervaart dat de onafhankelijk tussenpersoon dan een heel goede keuze is.

Voor de liefhebbers hier het artikel:
http://www.ericaverdegaal.nl/publications/index/841

09-10-2012 Pollo

@ Karel en Piet: ik heb het wel gelezen en ik vind het éénzijdig vooringenomen en suggestief. Dat mag natuurijk allemaal. Ik vind echter dat mevrouw Verdegaal grote groepen fatosenlijk intermediairs ten onrechte over een kam scheert met praktijdken zoals die jaren geleden regelmatig voorkwamen., Alle nieuwe wet- en regelgeving ten spijt, mevrouw Verdegaal distilleert hieruit alleen de mening dat een hypotheekadvies veel te duur is. Adviiseurs vindt zij slecht opgeleid, de kosten zijn alitjd te hoog.

Nu is dat voor een groot deel te danken/wijten aan de veel grondiger opleiding/inventarisatie/vastlegging/
verantwoording dan vroeger. Op zich een vooruitgang, al is het soms met een kanon op een mug schieten. Een van de belangrijkste aanjagers van hogere opleidingseisen betere adviezen vastlegging en straffe boetes is de AFM. Het is dan wel een beetje zuur dat het clubblad van de AFM een podium biedt aan dit soort meningen.

Maar het mag hoor, Erica is bij mij altijd welkom voor koffie en een gratis gesprek. Wedden dat we het best gezellig hebben?

09-10-2012 Spiegeltje aan de wand

Het artikel gaat over 'AFM kritisch over vergelijkingssites', maar ondertussen lijkt dit wel een chatroom van relatieplanet.nl waarbij iedereen zijn ervaringen of mening geeft met Erica V.

Wat mij een interessante vraag lijkt: wie zijn die 33 onderzochte vergelijkers, hoe was de score per 'onderzoeksaspect' en wie is ie ene witte raaf. Kortom: ik mis - hetgeen normaal is bij dit soort berichten - de onderbouwing en transparantie. Het is wel heel erg opvallend dat iedereen maar klakkeloos het persbericht heeft overgenomen en geen journalist enige diepgang heeft aangebracht.

09-10-2012 Bernard0 A.

Ik heb de column van Erica V. gelezen. Het zou mijn echtgenote niet zijn.
Maar helaas, ze heeft wel heel erg gelijk.

Kan je deze vrouw verketteren, maar het is beter om nu eens schoon schip te maken. De hand in eigen boezem steken, jezelf realiseren dat de huidige verdiensten meer een afspiegeling vormen van vroegere verdienmodellen dan dat ze op een uitgebalanceerde kostprijsberekening zijn gebaseerd.

U heeft de keuze. Op deze weg doorgaan en op een dag merken dat de overheid u uw adviestaak uit uw handen heeft genomen, of zelf en masse serieus een andere weg inslaan.
Maar de branchegenoten kennende zal de eerste optie onvermijdelijk zijn.

09-10-2012 karel de kleine

Beste Piet,


Blijkbaar begrijpen velen niet wat een column is. Daarnaast ordinaire scheldpartijen zegt meer over degene die reageert dan het doelwit.
Uiteraard van velen zoals gebruikelijk negatief reageren. Daarnaast blijkbaar hebben velen die reageren totaal niet gelezen. Ik kan niet anders dan jouw mening onderschrijven . Geen woord gelogen.

09-10-2012 piet

Wat voelen mensen zich aangevallen door die column van Erica Verdegaal. Ik zie er geen gelogen woord in. Mijn tip; overschat je eigen geloofwaardigheid niet.

08-10-2012 RTKS

Achdepender
Daar gaan we binnen een paar jaar glimlachend aan terugdenken.

Een beetje zoals we nu terugkijken op de Walkman, alhoewel dat toen wel een succes was natuurlijk.

08-10-2012 Pollo

@ Sjaak je doet wel erg je best om mijn -late- avond te bederven. Wat mij betreft plaatst mevrouw Verdegaal zich geheel buiten de discussie, een zinnige dialoog lijkt mij met haar niet mogelijk. Ik ben wel verbaasd dat dit soort scribenten denken dat de wereld verbeterd door intermediars uit te roeien en de klanten rechtstreeks over te leveren aan de aanbieders, al dan niet via internet of de boekjes van mevrouw Verdegaal. Dat zij een poldiun krijgt van de AFM verbaast me niks.
Maar laat ik een positieve tip geven: Paul van der Slikke kan ook wel wat schrijven over zijn boek Ontmaskerd. Als ik de bedragen zie die via beleggen door de banken en beleggingsfondsen worden achterover gedrukt, dan zijn de intermediairs -zelfs de slechte- echt de kruimelaars van de financiéle branche.

De heer Van der Slikke heeft nu zelf en beleggingsadviesvehikel, onder de miljoen kun je geloof ik niet terecht, hij kan dan ook eens schrijven hoe hij de mogelijkheden voor advies aan lanten met een spaarsaldo van 40.000-250.000 ziet, om de NNWI's (no net worth) maar niet te noemen. Mijn abo van 245 euro steekst wel erg schril af tegen zijn minimale fee van 3.000 euro, ik wou wel eens toegelicht zien hoe je dan als consumentenridder te boek kunt staan terwijl ik een schaamtelozeoee zakkenvuller met torenhoge beloning ben.

We dwalen af, van de vergelijkingssites. Kunnen we Erica niet eens laten kijken naar Independer? Ben ik weer on topic!

Meer items (1-10 van 22)

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Graag wijzen wij u voor het plaatsen van uw reactie op onze gedragsregels:

 

Als nieuwsmedium biedt AM lezers op deze website de gelegenheid op nieuwsberichten te reageren. De inhoud van deze reacties valt onder de verantwoordelijkheid van die lezers.

Het mailadres van de verzender van de reactie wordt niet op de website getoond; dit dient wel een eigen en actief mailadres te zijn. Het wordt gewaardeerd als lezers reacties onderschrijven met hun werkelijke naam en toenaam; er kunnen echter redenen zijn om een reactie anoniem te plaatsen.

Dat meningen op deze wijze op AM Web worden gepubliceerd, impliceert niet dat die door de redactie worden ondersteund. Evenmin staat de redactie in voor het waarheidsgehalte van beweringen. Reacties worden verwijderd als zij strijdig zijn met de wet, bedreigingen bevatten, beledigingen in de persoonlijke sfeer herbergen, fatsoensnormen overschrijden, herhaaldelijk worden geplaatst, inhoudelijk niets met het nieuwsbericht te maken hebben of commercieel van aard zijn.

 

Beveiligingscode niet zichtbaar? Dit probleem doet zich vooral voor bij gebruik van de jongste Internet Explorer. Het kan doorgaans worden opgelost door rechts naast het URL-raampje bovenin op de (nieuwe) knop 'Compatibiliteitsweergave' te klikken (groengerande afbeelding van doorgescheurd blaadje).

 

Contact met de redactie? Mail naar:  redactie@amweb.nl

WILT U DIRECT INLOGGEN OP AMJURISPRUDENTIE?

Assurantiemagazine is een product van Kluwer - © www.amweb.nl