Kluwer Assurantie Magazine

HomeNieuws › Nederland › Een op drie ontevreden met hypotheekadvies

Een op drie ontevreden met hypotheekadvies

03-10-2012 5 reacties

Van de Nederlanders die de afgelopen tien jaar een huis kochten is gemiddeld 32% achteraf niet tevreden over het gekregen hypotheekadvies. Dit...
Van de Nederlanders die de afgelopen tien jaar een huis kochten is gemiddeld 32% achteraf niet tevreden over het gekregen hypotheekadvies. Dit blijkt onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 500 huishoudens. Mensen die de afgelopen twee jaar een huis kochten zijn positiever, al is ook hier een op de vijf kopers niet tevreden over de gekozen hypotheekvorm.

Veelgenoemde klachten in het onderzoek zijn het gebrek aan voorlichting op voorhand over de risico's van de gekozen hypotheekvorm, het lage rendement van beleggingshypotheken, de hoge kosten die in rekening worden gebracht en de koppelverkoop van verzekeringen. Een op de tien ondervraagden zegt zeer ontevreden te zijn over het verkegen advies en stelt spijt te hebben van de gekozen hypotheekvorm.

Van de kopers belandde 37% voor advies bij een bank, 28% bij een hypotheekadviesketen en circa 20% bij een zelfstandige hypotheekadviseur. Ongeveer 10% van de ondervraagden zegt zelf een geschikte hypotheek te hebben uitgezocht op internet of met hulp van vrienden, familie of de werkgever. Consumenten die zijn geadviseerd door een hypotheekadviesketen zijn volgens USP "iets vaker ontevreden".

De meeste deelnemers aan het onderzoek (44%) werden succesvol verleid tot het sluiten van een aflossingsvrije hypotheek, gevolgd door de spaarhypotheek (16%), de bankspaarhypotheek (9%), de belggingshypotheek (8%) en de annuïteitenhypotheek (5%). Hierbij gingen de bankklanten veel vaker naar huis met een spaar- of  annuïteitenhypotheek, terwijl de woningbezitters die kozen voor een adviesketen of zelfstandig adviseur twee keer zo vaak eindigden met een beleggingshypotheek. Een derde van de huizenbezitters die kozen voor een 'volledig' aflossingsvrije hypotheek zou dat nu niet meer doen, al heeft de wetgever deze optie sinds augustus vorig jaar al geblokkeerd. Van de mensen die kozen voor een beleggingshypotheek zou 56% dat nu niet meer doen.

Reacties

04-10-2012 Wim Kooijman

Lijkt me wel wat voor Radar, kunnen ze een uitzending of 6 wel mee vullen...
wat een onzinnig onderzoek

03-10-2012 Pollo

Nog even en ze gaan onderzoek doen waarom de consument 9 jaar geleden geen bankspaarhypotheek sloot.

03-10-2012 Vrijheid

Dit onderzoek is even nuttig als mijn reactie erop: ctrl+alt+del.

03-10-2012 Pollo

Succesvol verleid tot het afsluiten van een aflosvrije hypotheek? Wat is er toch gebeurd met die provisiejagers die iedereen een spaarhypotheek aansmeerden vanwege de hogere provisie? Watjes!


03-10-2012 Maarten

Ik vraag mij echt af, wat zulke prutsburotjes met zo'n waardeloos onderzoek willen ? verkopen aan banken/verzekeraars. zichzelf op de kaart zetten zodat ze ingehuurd worden voor een onderzoek ?

Nog slechter dan de "onderzoeken"die ik op zijn "stapels", tijdens mijn studie onder het genot van een biertje in een nacht in elkaar flanste.

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Graag wijzen wij u voor het plaatsen van uw reactie op onze gedragsregels:

 

Als nieuwsmedium biedt AM lezers op deze website de gelegenheid op nieuwsberichten te reageren. De inhoud van deze reacties valt onder de verantwoordelijkheid van die lezers.

Het mailadres van de verzender van de reactie wordt niet op de website getoond; dit dient wel een eigen en actief mailadres te zijn. Het wordt gewaardeerd als lezers reacties onderschrijven met hun werkelijke naam en toenaam; er kunnen echter redenen zijn om een reactie anoniem te plaatsen.

Dat meningen op deze wijze op AM Web worden gepubliceerd, impliceert niet dat die door de redactie worden ondersteund. Evenmin staat de redactie in voor het waarheidsgehalte van beweringen. Reacties worden verwijderd als zij strijdig zijn met de wet, bedreigingen bevatten, beledigingen in de persoonlijke sfeer herbergen, fatsoensnormen overschrijden, herhaaldelijk worden geplaatst, inhoudelijk niets met het nieuwsbericht te maken hebben of commercieel van aard zijn.

 

Beveiligingscode niet zichtbaar? Dit probleem doet zich vooral voor bij gebruik van de jongste Internet Explorer. Het kan doorgaans worden opgelost door rechts naast het URL-raampje bovenin op de (nieuwe) knop 'Compatibiliteitsweergave' te klikken (groengerande afbeelding van doorgescheurd blaadje).

 

Contact met de redactie? Mail naar:  redactie@amweb.nl

WILT U DIRECT INLOGGEN OP AMJURISPRUDENTIE?

Assurantiemagazine is een product van Kluwer - © www.amweb.nl