Kluwer Assurantie Magazine

HomeNieuws › Nederland › Een vijfde van de pensioenpremie op aan kosten

Een vijfde van de pensioenpremie op aan kosten

02-10-2012 17 reacties

Bijna een vijfde van de bijdragen aan pensioenfondsen gaat op aan uitvoerings- en vermogensbeheerkosten, blijkt uit een rapport van actuarieel...
Bijna een vijfde van de bijdragen aan pensioenfondsen gaat op aan uitvoerings- en vermogensbeheerkosten, blijkt uit een rapport van actuarieel adviesbureau Lane Clark & Peacock. Het onderzoek schat dat de 219 onderzochte pensioenfondsen in totaal € 5 tot € 6 miljard per jaar aan kosten kwijt zijn. Dat is 17 tot 20% van de totaal verschuldigde jaarlijkse werkgevers- en werknemersbijdragen (€ 30 miljard).

De onderzochte fondsen beheren samen 99% van het totale pensioenvermogen in Nederland. Het onderzoek belicht vier soorten uitvoeringskosten: administratiekosten, controle- en advieskosten, accountantskosten en overige kosten. De geanalyseerde fondsen betalen gemiddeld € 1,1 miljard per jaar aan uitvoeringskosten, dat is 4% van de verschuldigde premie. De twee grootste fondsen (ABP en PFZW) nemen een derde van de totale uitvoeringskosten voor hun rekening. De uitvoeringskosten zijn gelijk aan gemiddeld € 134 per deelnemer per jaar. Voor de 127 kleinere fondsen met 1.000 tot 10.000 deelnemers bedragen de kosten per deelnemer € 356 per jaar.
De vermogensbeheerkosten komen neer op circa € 3 miljard. Niet alle pensioenfondsen publiceren deze kosten, een derde nam ze niet op in het jaarverslag. Slechts een kwart van de fondsen waagde zich aan een inschatting van de transactiekosten. De onderzoekers trokken die gegevens door en komen uit op een bedrag ven € 1 miljard. Ze geven aan daarmee aan de lage kant te zitten. De jaarlijkse kosten voor vermogensbeheer, dus inclusief transactiekosten, komen daarmee uit tussen de 45 en 55 basispunten van het belegd vermogen. Vermindering van die kosten met 1 basispunt leidt al tot een kostenbesparing van € 90 miljoen per jaar, aldus de onderzoekers. Een daling van de vermogensbeheerkosten met 25 basispunten kan, in 40 jaar tijd, leiden tot een verhoging van de pensioenen met 10%. Jeroen Koopmans, partner bij LCP Netherlands: “Ons onderzoek toont duidelijk aan dat er een efficiencyslag gemaakt kan worden. Er is een duidelijk verband tussen kosten en de pensioenresultaten. Besturen van pensioenfondsen dienen zich kritischer op te stellen ten opzichte van hun vermogensbeheerders en de door hen in rekening gebrachte kosten.”

02-10-2012

Pensioenfederatie: ‘Kosten niet relateren aan premie’

21-09-2012

Beurskoersen helpen dekkingsgraad omhoog

07-06-2012

Pensioenfondsen houden vast aan bestuursmodel

15-05-2012

NOPD wijst burger op eigen verantwoordelijkheid

27-03-2012

Kleine pensioenfondsen moeten samen optrekken

06-03-2012

AFM pareert kritiek CFD

24-02-2012

Meer deskundigheid in besturen pensioenfondsen

20-02-2012

103 pensioenfondsen gaan mogelijk korten

06-02-2012

Pensioenfondsen mogen meer doen aan financiële planning

19-01-2012

'Kamp moet tempo maken met pensioenakkoord'

12-01-2012

Pensioenfonds Nigoco naar Delta Lloyd

Reacties

03-10-2012 johannes

Als zelf actuarissen radar-achtige uitspraken beginnen te doen...

Een vraag: wat nu als je een pensioenfonds hebt met bijna uitsluitend gepensioneerden? Er worden dus nauwelijks meer premies betaald, maar er is een behoorlijk vermogen opgebouwd om de pensioenen uit te keren.

Daarbij worden natuurlijk wel kosten gemaakt (er zal toch iemand moeten bijhouden wie waarop recht heeft, er zal toch iemand maandelijks de pensioenen moeten overmaken, om maar van het beheren van een dergelijk vermogen te zwijgen).

In een dergelijk pensioenfonds kunnen de kosten heel goed 100% van de premies uitmaken, of zelfs meer. Is dat erg? Welnee.

Is het erg dat actuarissen (!) op deze manier stemming maken? Ja, dat wel. Kijk maar naar de totaal van elke deskundigheid gespeende reacties van "ome Joop" en "Sjaak van Sjaan". Die hebben vast een spaarrekening geopend bij de plaatselijke boerenleenbank (zogenaamd zonder kosten...), of bewaren hun geld in een oude matras. Wakker worden!

03-10-2012 Ome Joop

Woeker-pensioenfondsen-affaire!

02-10-2012 Sjaak van Sjaan

Paniek reacties van pensioen boeren, mooi!

02-10-2012 pierre

vreemd, dat mevrouw Hertsenberg dat nooit is opgevallen, de hoge kosten daar.

Waarom leren nu zoveel adviseurs voor Pensioenadviseur???

oh, wat ben ik blij, dat ik bijna 40 jaar een schadeadviseur ben.
vele kleine visjes als klant'
Dikke biefstukken gemist, maar ik heb nog brood met beleg.
Hypotheek en levenadviseurs stijgt het water tot aan de lippen.

02-10-2012 Sjoerd

Artikel stond vanochtend ook al zeer ongenuaceerd op dft.nl. Daar is hij inmiddels weggehaald, Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald moet de journalist daar gedacht hebben. Nu AMweb nog

02-10-2012 Edwin

Als nu met die 20% kosten gezorgd zou worden dat het met de overige 80% goed zou worden omgesprongen, maar helaas is dat ook niet het geval.

Bekijk onze video over het pensioenstelsel om duidelijk te krijgen wat er nog meer fout zit:
http://www.youtube.com/watch?v=qqAECaSu_BM

02-10-2012 Paulo

Zeg.... AM.. wanneer reageren jullie eens op dit onzinartikel?
Alleen overnemen daar heb je niets aan.
Reageren, weerleggen en onderbouwen, daar hebben we de journalist voor nodig.

Kosten t.o.v. jaarlijkse premies...

Dat is zeggen dat je 20% watertoename hebt in een vijver als je 20% uit een glas water schudt.

En dat zonder weerwoord weergeven???

02-10-2012 Kees van Hout

Hallo zeg, moeten we alles dood bezuinigen?

Als iedereen een behoorlijke marge heeft dan heeft hij of zij ook nog wat over om uit te geven. Winst heet dat !!!

Het kapitalistisch systeem loopt vast als we alleen maar door blijven nivelleren aan de inkomstenkant en de kosten alleen maar aan de andere kant toenemen.

Allemaal negatief ge OH waar niemand op zit te wachten. Zelfs liberalen doen aal aan deze onzin mee.

02-10-2012 J.H.Rood

Waarom zoveel pensioenfondsen? Maak er 10 van, die met elkaar concurreren. Minder onkundige besturen, minder controle (AFM) minder accountantskosten, minder gebouwen, minder personeel en zo kan ik wel even doorgaan!

02-10-2012 Sjoerd

goed lezen aub. En niet weer vanuit de onderbuik reagreren. En misschien fijn als Carl en Peacock (what's in a name) even een cursus boekhouden volgen. Dit geldt overigens ook voor AM web. De kosten worden gemaakt over het gehele beheerde vermogen en niet enkel over de ingelegde gelden per jaar. Kortom elke vergelijking is boekhoudkundig volledig uit zijn verband getrokken. Terug naar school

Meer items (1-10 van 17)

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Graag wijzen wij u voor het plaatsen van uw reactie op onze gedragsregels:

 

Als nieuwsmedium biedt AM lezers op deze website de gelegenheid op nieuwsberichten te reageren. De inhoud van deze reacties valt onder de verantwoordelijkheid van die lezers.

Het mailadres van de verzender van de reactie wordt niet op de website getoond; dit dient wel een eigen en actief mailadres te zijn. Het wordt gewaardeerd als lezers reacties onderschrijven met hun werkelijke naam en toenaam; er kunnen echter redenen zijn om een reactie anoniem te plaatsen.

Dat meningen op deze wijze op AM Web worden gepubliceerd, impliceert niet dat die door de redactie worden ondersteund. Evenmin staat de redactie in voor het waarheidsgehalte van beweringen. Reacties worden verwijderd als zij strijdig zijn met de wet, bedreigingen bevatten, beledigingen in de persoonlijke sfeer herbergen, fatsoensnormen overschrijden, herhaaldelijk worden geplaatst, inhoudelijk niets met het nieuwsbericht te maken hebben of commercieel van aard zijn.

 

Beveiligingscode niet zichtbaar? Dit probleem doet zich vooral voor bij gebruik van de jongste Internet Explorer. Het kan doorgaans worden opgelost door rechts naast het URL-raampje bovenin op de (nieuwe) knop 'Compatibiliteitsweergave' te klikken (groengerande afbeelding van doorgescheurd blaadje).

 

Contact met de redactie? Mail naar:  redactie@amweb.nl

WILT U DIRECT INLOGGEN OP AMJURISPRUDENTIE?

Assurantiemagazine is een product van Kluwer - © www.amweb.nl