Kluwer Assurantie Magazine

HomeNieuws › Nederland › Kwart Nederlanders heeft nog vertrouwen in pensioenstelsel

Kwart Nederlanders heeft nog vertrouwen in pensioenstelsel

02-10-2012 3 reacties

Een kwart van de Nederlanders heeft vertrouwen in het huidige Nederlandse pensioenstelsel. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van...
Een kwart van de Nederlanders heeft vertrouwen in het huidige Nederlandse pensioenstelsel. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van pensioenverzekeraar Zwitserleven. Ruim 63% van de ondervraagde werknemers heeft daarom liever een laag maar gegarandeerd pensioen dan een risicovol pensioen dat hoog kan uitvallen. Oudere werknemers zijn daarbij positiever dan jongeren.

TNS NIPO deed onderzoek onder 1.089 werknemers in loondienst die via hun werkgever pensioen opbouwen.  Van de ondervraagden is nog maar 28% van mening dat Nederland het beste pensioenstelsel van Europa heeft. Een derde vindt ons stelsel eerlijk en 31% is van mening dat zijn of haar pensioen in goede handen is.  
Het geringe vertrouwen in het pensioenstelsel vertaalt zich ook in de wijze waarop er volgens de ondervraagden met het pensioengeld moet worden omgegaan. Een ruime meerderheid van 63% geeft aan liever een laag maar gegarandeerd pensioen te willen hebben, dan een risicovol pensioen dat mogelijk hoger kan uitvallen. De helft van de Nederlanders vindt dat het pensioengeld van jongeren niet risicovoller belegd mag worden dan dat van ouderen.
Maarten Edixhoven, directievoorzitter van Zwitserleven: "Goed inzicht in je pensioen nu en gevoel voor de prijs van garanties is in deze tijd steeds belangrijker. Des te groter is de noodzaak om je als pensioensector nu in te spannen voor een groter pensioenbewustzijn in de samenleving." 

04-10-2012

Zwitserleven maakt UPO-filmpje

11-09-2012

Zwitserleven gaat het podium op

10-08-2012

Zwitserleven vervangt fondsen pensioenpolissen

18-06-2012

Zwitserleven gaat PPI-vergunning aanvragen

07-03-2012

Zwitserleven neemt adviseurloze pensioenportefeuilles over

29-08-2011

Zwitserleven wil klant laten vooruitdenken

22-04-2011

Toch nog Zwitserlevengevoel voor Jort Kelder

08-04-2011

Zwitserleven voorziet drastische afname distributiekanaal

16-03-2011

Zwitserleven maakt einde aan afsluitprovisie

22-02-2011

Pensioennetwerk Zwitserleven bij provisieverbod minder waard

15-12-2010

Van Nijhuis naar Mn Services

16-09-2010

Zwitserleven-pensioenklant het best geïnformeerd

Reacties

04-10-2012 David

@ Stephan En nu de volgende casus: Ik heb een polis bij een eerlijke verzekeraar en nu blijkt - jaren later overigens nadat dankzij de hete adem van allerlei instanties en regelgeving - mij nu eindelijk zichtbaar wordt gemaakt dat 50% van de inleg in de tas van de verzekeraar blijft. Waarom deze informatie niet gewoon eerlijk en transparant gelijk in de offerte plaatsen? Nu zit ik met een gewrocht die heel fijn is voor de eerlijke verzekeraar en voor mij feielijk een product van nul en generlei waarde is want het fiscaal voordeel verdwijnt. Ben bang dat dit usance was en misschien is bij vele verzekeraars.....kassa en de pensioengaten zijn ravijnen geworden. Wat een branche, wat een producten....hoe lang duldt de consument/werknemer/verzekeringnemer dit nog?

02-10-2012 Edwin

75% van de Nederlanders heeft onze video over het pensioenstelsel al bekeken, voor de andere 25% die nog wel vertrouwen in het pensioenstelsel heeft hier nog even de link:
http://www.youtube.com/watch?v=qqAECaSu_BM

02-10-2012 Stephan Geerts

Goedemorgen,

Volgens mij is bij dit soort onderzoeken de vraagstelling en kennis van degene die de vragen beantwoorden erg belangrijk.

Uit ervaring weet ik dat de kennis bij werknemers bijzonder laag is en dit neemt echt niet toe met het toezenden van allerlei documenten en het verwijzen naar websites van pensioenuitvoerders.

De enige manier om de kennis te verhogen is het organiseren van pensioenbijeenkomsten bij werkgevers en het verstrekken van een toelichting aan de medewerkers (uiteraard kan dan ook direct een toelichting worden verstrekt inzake de documenten die deelnemers krijgen toegezonden).

Dus als de vraag is geeft u de voorkeur aan een gararandeerd pensioen, maar er staat niet bij dat dit de komende jaren wellicht een enorme premieverhoging met zich mee kan brengen is het antwoord van werknemers wel duidelijk!

Derhalve zijn dit soort onderzoeken uitsluitend zinvol als de ondervraagden weten waar het over gaat!

Met vriendelijke groet,

Stephan Geerts

Een vraag kan bijvoorbeeld ook zijn geeft u er de voorkeur aan om het zelf te regelen of bijvoorbeeld is via "banksparen" (waarvan ook bijna niemand weet dat dit een privé regeling is en geen pensioenregeling via de werkgever!), waarschijnlijk zal hier ook bijna 100% van de werknemers volmondig ja op antwoorden.Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Graag wijzen wij u voor het plaatsen van uw reactie op onze gedragsregels:

 

Als nieuwsmedium biedt AM lezers op deze website de gelegenheid op nieuwsberichten te reageren. De inhoud van deze reacties valt onder de verantwoordelijkheid van die lezers.

Het mailadres van de verzender van de reactie wordt niet op de website getoond; dit dient wel een eigen en actief mailadres te zijn. Het wordt gewaardeerd als lezers reacties onderschrijven met hun werkelijke naam en toenaam; er kunnen echter redenen zijn om een reactie anoniem te plaatsen.

Dat meningen op deze wijze op AM Web worden gepubliceerd, impliceert niet dat die door de redactie worden ondersteund. Evenmin staat de redactie in voor het waarheidsgehalte van beweringen. Reacties worden verwijderd als zij strijdig zijn met de wet, bedreigingen bevatten, beledigingen in de persoonlijke sfeer herbergen, fatsoensnormen overschrijden, herhaaldelijk worden geplaatst, inhoudelijk niets met het nieuwsbericht te maken hebben of commercieel van aard zijn.

 

Beveiligingscode niet zichtbaar? Dit probleem doet zich vooral voor bij gebruik van de jongste Internet Explorer. Het kan doorgaans worden opgelost door rechts naast het URL-raampje bovenin op de (nieuwe) knop 'Compatibiliteitsweergave' te klikken (groengerande afbeelding van doorgescheurd blaadje).

 

Contact met de redactie? Mail naar:  redactie@amweb.nl

WILT U DIRECT INLOGGEN OP AMJURISPRUDENTIE?

Assurantiemagazine is een product van Kluwer - © www.amweb.nl