Kluwer Assurantie Magazine

HomeNieuws › Nederland › Verzekeraar niet verplicht om dure afkickkliniek te vergoeden

Verzekeraar niet verplicht om dure afkickkliniek te vergoeden

26-09-2012 7 reacties

Verzekeraars zijn niet verplicht om behandelingen voor Nederlandse cliënten in een luxe afkickkliniek op Curaçao (volledig) te vergoeden. Dit...
Verzekeraars zijn niet verplicht om behandelingen voor Nederlandse cliënten in een luxe afkickkliniek op Curaçao (volledig) te vergoeden. Dit blijkt uit antwoorden van minister Spies (Binnenlandse Zaken) op vragen van Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA). De verzekeraar mag verwijzen naar goedkopere alternatieven of de buitenproportionele kosten in mindering brengen op de vergoeding.

De bal werd in augustus aan het rollen gebracht door Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Hij kondigde aan behandelingen in het gesubsidieerde Jellinek Retreat Curaçao niet te willen vergoeden. Volgens Oomen lopen de kosten per behandeling op tot € 100.000 per jaar en zijn deze alleen toegankelijk voor mensen die een ticket naar het eiland kunnen betalen.

Minister Spies stelt in haar antwoord - mede namens de minister van Volksgezondheid - dat er sinds de opening van de kliniek in april 2010 ook 6 mensen van Curaçao zelf en "een klein aantal cliënten van de omliggende BES-eilanden" van de kliniek gebruik hebben gemaakt.  De minister rekent voor dat het tarief voor een opname van 4 weken € 16.900 bedraagt. Dat is exclusief de vliegreis en extra verblijfskosten (€ 750 per week) die de verzekeraar niet hoeft te vergoeden.

De kliniek werd opgezet in het kader van het Plan Samenwerking Nederlandse Antillen en kreeg € 600.000 subsidie mee. Dat de kliniek alleen maar uit is op winst is wat Spies betreft niet bezwaarlijk. "Gelet op de doelstelling van dit project is een bedrijf opgezet dat de mogelijkheid heeft winst te maken. Dit is niet strijdig met de vergoedingssystematiek van de Zorgverzekeringswet."

Volgens de minister kan de verzekeraar voor zijn naturapolissen toetsen of de behandeling op een andere plek goedkoper kan worden gecontracteerd. "Voor een restitutiepolis geldt dat de kosten die hoger zijn dan in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk passend is (...), niet mogen worden vergoed en dus voor eigen rekening van de patiënt komen."

05-10-2012

Cao-overleg zorgverzekeraars vastgelopen

21-09-2012

Achmea komt in de huiskamer

12-09-2012

Meerderheid voor inkomensafhankelijke zorgpremie

09-08-2012

CZ gaat Breda gezond maken

11-07-2012

Achmea bestrijdt visie CZ op ziekenhuizen

29-06-2012

Schippers wijst zorgverzekeraars op zorgplicht in zaak Europsyche

28-06-2012

Achmea wil dat tandarts inzicht geeft in prijs en kwaliteit

27-06-2012

Scherp inkoopbeleid loont voor Zorg en Zekerheid

22-06-2012

Stijging eigen risico moet zorgpremie verlagen

13-06-2012

Zilveren Kruis en ministerie VWS trekken samen op

12-06-2012

Zorg kost een gezin straks € 23.000 per jaar

12-06-2012

Ziekenhuizen kunnen miljardenschuld aan verzekeraars niet aflossen

14-02-2012

Avéro schrijft 24.000 zorgverzekerden bij

14-02-2012

Solvabiliteitseis zorgverzekeraars naar 11%

Reacties

16-04-2013 Talkfusion

Goede Artikel moet ik zeggen.

Kunt je geld verdienen met Internet? Ja zeker!
Veel mensen dromen ervan :Snel geld te verdienen met thuiswerk. Hoe zit dit?

LUISTER Naar deze TALK FUSION PRESENTATIE

Mijn TALK FUSION REPRESENTATIE VAN Andy van Dijk.
http://app.s2.talkfusion.com/fusion2/view.asp?MzM2OTE5NQ==_27107149

Voor meer informatie kunt graag opbellen of Emailen.

Ronald Wederfoort
IT Business Consultant
YouTube - FACEBOOK - Linkedin
Phone: 5999 5156118
http://1436929.talkfusion.com/home.asp
Tweeter :@usacuracao
Email: ronald_wederfoort@yahoo.com

27-09-2012 Pedro

Rob, is niet raar. Sinds 1956 heeft de wereldgezondheidsorganissatie verslaving erkend als een ziekte. Niet iets wat je kunt oplossen met wilskracht. Als je een keer in de diarree bent gebruik je toch ook de volgende keer je wilskracht.....Dat e.e.a. vergoed wordt tot maximaal Nederlans tarief is logisch. Een "rendements" check van de betreffende kliniek is aan te raden. Geld over de balk gooien daar is niemand bij gebaat

27-09-2012 pssst

Opname kost dus ca. 4225,- per week. Excl. verblijfskosten van 750,- per week en de ticket uiteraard.
De medische begeleiding kost dus sec 4225 per WEEK ???
Woeker tarieven?

27-09-2012 rob

uberhaupt raar dat afkick klinieken vauit de zorgverzekeraar wordt vergoed

27-09-2012 Rogier

Oude nieuws: Verzekeraars waren nooit verplicht een dergelijke behandeling volledig te betalen maar gewoon het Nederlands Marktconform tarief ofwel de kosten die we normaal in Nederland voor een normale kliniek/methode betalen.

26-09-2012 ps

Is het niet zo, dat weldoener annex projectontwikkelaar Jacob Gelt Dekker dat initiatiefnemer is voor de Jellinek Retreat kliniek op Curacao? Hij sprak daarbij over medisch toerisme.

Het zou mij niet verbazen wanneer er allerlei projecten, geleid door ex-patienten, zullen ontstaan. Een aantal ex-patienten zal nadien als "ervaringsdeskundige", denk aan Keith Bakker, pogen met een dergelijk bedrijfsmodel grof geld te kunnen verdienen. De locatie wordt bovendien bij voorkeur zodanig gekozen dat Nederlandse autoriteiten en verzekeraars geen adequaat toezicht kunnen houden, zodat de knullige deskundigheid gemaskeerd zal worden.

De heer Oomen verdient een pluim voor zijn goede werk!

26-09-2012 het Zuiden

Tja het moet ook niet gekker worden....In Nederland zouden de dure medicijnen niet meer vergoed worden maar even chillen op curacao zou geen probleem zijn....Doe dat maar hier in Nederland zou ik zeggen....Afkicken kan in Nederland misschien wel beter dan op Curacao, want zeg eerlijk waar komt het meeste verslavende spul vandaan ????

Reageer 

Wilt u reageren, vul dan de onderstaande velden in. Uw e-mailadres wordt niet op onze website weergegeven.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Graag wijzen wij u voor het plaatsen van uw reactie op onze gedragsregels:

 

Als nieuwsmedium biedt AM lezers op deze website de gelegenheid op nieuwsberichten te reageren. De inhoud van deze reacties valt onder de verantwoordelijkheid van die lezers.

Het mailadres van de verzender van de reactie wordt niet op de website getoond; dit dient wel een eigen en actief mailadres te zijn. Het wordt gewaardeerd als lezers reacties onderschrijven met hun werkelijke naam en toenaam; er kunnen echter redenen zijn om een reactie anoniem te plaatsen.

Dat meningen op deze wijze op AM Web worden gepubliceerd, impliceert niet dat die door de redactie worden ondersteund. Evenmin staat de redactie in voor het waarheidsgehalte van beweringen. Reacties worden verwijderd als zij strijdig zijn met de wet, bedreigingen bevatten, beledigingen in de persoonlijke sfeer herbergen, fatsoensnormen overschrijden, herhaaldelijk worden geplaatst, inhoudelijk niets met het nieuwsbericht te maken hebben of commercieel van aard zijn.

 

Beveiligingscode niet zichtbaar? Dit probleem doet zich vooral voor bij gebruik van de jongste Internet Explorer. Het kan doorgaans worden opgelost door rechts naast het URL-raampje bovenin op de (nieuwe) knop 'Compatibiliteitsweergave' te klikken (groengerande afbeelding van doorgescheurd blaadje).

 

Contact met de redactie? Mail naar:  redactie@amweb.nl

WILT U DIRECT INLOGGEN OP AMJURISPRUDENTIE?

Assurantiemagazine is een product van Kluwer - © www.amweb.nl